KIMIA ITU MENARIK

Anda tetamu comel yang ke :

Tarikh islam

Ahad, 14 Jun 2009

PERSAMAAN KIMIA

Semalam cikgu sambung periksa kertas peperiksaan pertengahan tahun tingkatan 4IR selepas 2 minggu bercuti...

tapi apa yang menyebabkan cikgu agak terkilan tentang soalan persamaan kimia...

rasanya dah banyak buat latihan dan nampak macam diorang dah faham..

tapi 2,3 orang jo yang betul jawab soalan tu... bukan susah pun... yang sedihnya bab formula kimia pun masih ada yang salah..


result keseluruhan agak mengecewakan...


diorang tak dapat buat buat bukan sebab apo tapi tak ingat(diorang kata laa ) nak buat FORMULA KIMIA..

sebab apo tak leh buat??

sebabbb diorang tak hafal CAS-CAS ION…

rasanya dekat ngan 40 kali dah suruh hafal…..eeeeeeeeeeee diorang buat bodo jerrr ( buat ke betul2 nie)

kalau tak ingat cas ion camna nak buat formula kimia.. kalau salah formula persamaaan kimia pun hancus laaa..

tu tak masuk nak balance n selesaikan pengiraan persamaan kimia lagi tu…

soalan kimia nie … jenis berkaitan.. kalau salah solan A , soaln B and seterusnya pun kantoi laaa..

takpo laa nak buat camna..


disini cikgu tulis sekali lagi CAS-CAS ion dan cara nak hafal.. bukan susah punn, anak saya pun boleh hafal..

KATIONBold

cas +1 : NaHKAgLiN

cas +2 : BaCaCuMgZn Fe

cas +3 : Al Fe

ANION

Cas -1 : OH NO Faisal Could I Borrow Bikarbonate

OH, NO3, F , Cl, I, Br, HNO3

cas -2 : Sulfida Ore Comel SOpan SOton SakitOtak

S2, O3, CO3, SO4, SO3, S2O3

cas -3 : PON

PO4, N

OK LAA…

panjang sangat ko?? tak pun kang..

yang penting sekali..kena rajin laaa

kalau malas gak… Unta padang-pasir pun boleh mati.

selamat menghafal

wasalam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan